Nieuws

Beresterke Sloveen sluit af met goud


Jan Tratnik wint

Op de laatste dag van het Europees kampioenschap, voor een publiek dat rijen dik stond langs de Houtkade, won een beresterke Sloveen de wegwedstrijd voor mannen onder 23 jaar. Jan Tratnik was niet alleen de uitblinker van de wedstrijd, hij had aan het eind ook nog snelle benen.

Hij versloeg zijn medevluchter Andzs Flaksis uit Letland met meters verschil, elf seconden voordat de Nederlander Wouter Wippert de sprint van het peloton won voor de Zweed Christian Bertilsson.

Het was het sluitstuk van een prachtig Europees kampioenschap, dat pas in de laatste maanden aan Zeeland (Cees Priem en zijn team van profcycling) was toegekend, maar organisatorisch gezien volgens de Europese wielerbazen een hoogstandje was.

De organisatie mocht zich verheugen op vier dagen prachtig weer en met name op de laatste dagen tijdens de wegwedstrijden in een zinderend koersverloop en een enorme belangstelling van het publiek uit vele Europese landen.

Jan Tratnik stal de show in de laatste race: de 22-jarige Sloveen, die vorig jaar nog prof was bij Quick Step, maar nu voor een Sloveens Continental team rijdt, sprong met nog zo'n vier ronden te rijden naar een groep van vijf vluchters, ging er later alleen vandoor, maar kreeg op een halve ronde van het einde de Let Andzs Flaksis als gezelschap.

,,We hebben prachtig samengewerkt en konden het zo tot het einde volhouden'', vertelde Tratnik. Met z'n tweeën – en met een voorsprong van amper een halve minuut - bleven ze uiteindelijk een peloton dat op de Katendijkse dijk snelheden haalde van boven de vijftig per uur voor.

Jan Tratnik, een kleine stevige jongen uit het kleine dorpje Idnja, is nog maar vijf jaar wielrenner. ,,Daarvoor heb ik basketbal gespeeld.''

Dat verbaasde alle toeschouers, die bij de huldiging een klein blond mannetje op het podium zagen staan, die een kop kleiner was dan de Let en de Nederlander op de plaatsen twee en drie.

Wouter Wippert, die de pelotonsprint voor de derde plaats won, was lichtjes teleurgesteld. ,,Ik kon geen achtervolging meer organiseren, omdat een paar jongens van onze ploeg waren gevallen. De Duitsers en Fransen hebben nog wel heel hard gewerkt, maar helaas kregen we het kleine gaatje niet meer dicht.''

De uitslag van de wegrit voor mannen onder 23:

1 Jan Tratnik, Slovenië, 2 Andzs Flaksis, Letland, op 0.01, 3 Wouter Wippert, Nederland op 0.11, 4 Christian Bertilsson, Zweden, 5 Nicola Ruffoni, Italië, 6 Roy Jans, België, 7 Sam Bennet, Ierland, 8 Andris Smirnovs, Letland, 9 Nicolo Bonifazio, Italië, 10 Fabic Silvestre, Portugal.

15 Dylan Groenewegen, Nederland.